Saveti za negu kose

Da bi se kosa pravilno negovala potrebno je znati kako pojedini preparati deluju na njen kvalitet i kakve su posledice dugoročnog korišćenja.

Kada je kosa zdrava, spoljni omotač ili kutikula je spuštena. Kosa je glatka, meka i bolje reflektuje svetlost. Jedan od faktora koji utiče na spoljni sloj kose je i pH faktor. Promena u pH vrednosti otvara ili zatvara kutikulu. Kosa ima pH vrednost od 4,5 – 5,5 (blago kisela) pa proizvodi koji su blago kiseli čine je kompaktnom. Sa druge strani bazni proizvodi otvaraju kutikulu pa je kosa suva, gruba na dodir i lakše se mrsi. Takođe ovakva kosa se lakše lomi i kida.

Svi ekstremi, preterano kiseli i preterano bazni proizvodi, dovode do oštećenja kose. Zato je bitno poznavati pH vrednosti pojedinih proizvoda:

·         Šampon za kosu – 5,5 – 6,5 pH. Treba koristiti šampon koji je blaži, 4,5 pH, a ako se koristi onaj koji ima veći pH, nakon upotrebe potrebno je koristiti blago kiseli proizvod.

·         Regenerator – 3,0 – 5,0 pH. Većina regeneratora su kiseli i oni se u režimu nege kose koriste kao pretposlednji ili poslednji pa je važno da kosu vrate na optimalni nivo pH.

·         Farba (trajna) – 8,5 – 9,0 pH. Farbe za kosu moraju da imaju visok pH da bi mogle da utiču na korteks i umetnu boju u dlaku. Posle farbanja je važno koristiti proizvode koji zatvaraju kutikulu i tako smanjuju mogućnost oštećenja kose.

·         Proizvodi za trajno ispravljanje – 10,0 – 14,0 pH. Oni su ekstremno bazni jer je potrebna snažna hemijska reakcija da bi određene veze u strukturi kose bile izmenjene. Posle njih se obavezno koristi proizvod sa optimalnim pH.

Osnovnim poznavanjem pH vrednosti pojedinih preparata sačuvaćete Vašu kosu i učiniti je lepšom i lakom za održavanje. Dugoročno pravilnom negom, kosa će vam biti zahvalna, a samopouzdanje veće.