Saveti za farbanje kose kod kuće

Farbanje kose ne treba olako shvatiti pre svega jer se radi o hemijskoj reakciji i potrebno je posvetiti posebnu pažnju.

Frizerski saloni koriste profesionalne boje za kosu dok za kućnu radinost mogu da posluže boje koje se nabavljaju u parfimerijama ili bolje snabdevenim trgovinama. Prednosti profesionalnih boja su u tome što imaju veću koncentraciju hranljivih sastojaka koji su bitni za negu kose a takođe i neuporedivo veći broj nijansi.

Prema performansama boje možemo podeliti na:

–          Oksidantne boje

Kosi daju određenu nijansu i mogu da posvetle kosu do tri puta. Za vreme bojenja u dlaci se odvijaju dva procesa: posvetljavnje i vezivanje veštačkih pigmenata. Zbog dubinskog dejstva oksidantnih boja, ukoliko se koriste boje lošijeg kvaliteta koje su agresivne i ne sadrže dovoljno nege, dolazi do oštećenja i sušenja kose a takvu kosu je vrlo teško oporaviti pa je izbor kvalitetne farbe ključan.

–          Ton za ton boje

Pomoću ovih boja je moguće nijansirati i potamneti kosu. Kosa dobija izuzetan sjaj i ne oštećuje se te su idealne za osveženje prirodne boje blistavim refleksima i za pokrivanje prvih sedih kod žena koje nisu ranije farbale kosu.

–          Polutrajne boje

Ove boje nijansiraju i privremeno boje kosu ali se ispiraju nakok nekoliko pranja. Blagog su sastava i ne oštećuju kosu pa su idealne za eksperimentisanje i isprobavanje novih nijansi.

Farbanje kose kod kuće svakako ima svojih prednosti sa aspekta cene ali takođe nestručnim delovanjem efekat značajno može biti manji a stepen oštećenja neuporedivo veći. Pre nego što odlučite šta želite posavetujte se sa profesinalcem ili prepustite ceo proces stručnjacima kako bi na kraju ipak dobili ono žto je najbolje za Vas i Vašu kosu.