Kako dubinski oprati kosu

Dubinsko pranje kose je tretman za čišćenje dlake kojim se uklanjaju različiti proizvodi koji se talože na kosi i koži glave. Naslage se stvaraju korišćenjem različitih proizvoda za stajling kose (gel, pena, lak za kosu) potom korišćenjem regeneratora i raznih šampona. Pored toga loš uticaj na kosu ima i duvanski dim, izduvni gasovi i vetar.

Uticaj svih nabrojanih činilaca dovodi do toga je kosa teža, suvlja, slepljena, beživotna, brže se prlja i estetski efekat je značajno umanjen.

Za dubinsko pranje kose koriste se specijalni šamponi za dubinsko pranje. Oni nemaju negujuće dejstvo ali su odlični za uklanjanje ostataka drugih proizvoda. Ako se nesmotreno i često koriste mogu isušiti kosu pa se tretman preporučuje jednom do nekoliko puta mesečno u zavisnosti od toga koliko je kosa masna.

Posle kompletnog dubinskog pranja sa feniranjem kosa je lepršava, sjajnija, mekša i lepša a efekat delovanja regeneratora i maski se višestruko poboljšava. Može izgledati da kose ima više jer nije slepljena a bolji joj je i volumen.

Šamponi za dubinsko pranje imaju viši PH nego obični pa se kutikula više otvara što dovodi do toga da se maske bolje primaju. Zato su idelani za korišćenje pre tretmana za rekonstrukciju i pre farbanja.

Šamponi za dubinsko pranje se kortiste kao i obični šamponi. Potrebno je šamponirati dva puta s tim što se pri drugom nanošenju može ostaviti šampon da deluje nekoliko minuta tako da će efekti čišćenja biti efikasniji. Nakon toga se nanosi krema ili gel u zavisnosti od debljine dlake. Drugi korak je izuzetno bitan gde se preparat hladi ili zagreva i važno je pratiti uputstvo proizvođača. Kad se on ispere nanosi se regenerator, masira se teme glave, ispira i stilizuje.